Залужний: Війна в Україні стала позиційною. Це величезні ризики для країни

zaluzh

Вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року спровокувало глобальну кризу, а нездатність таких організацій, як ООН та ОБСЄ, зберегти усталений порядок означає, що Україна може відновити свою територіальну цілісність лише військовою силою, вважає головнокомандувач Збройних сил України генерал Валерій Залужний. 

Україна не лише зупинила російський наступ, а й уже звільнила значну частину своєї території. Однак війна тепер переходить у нову фазу, перетворюючись на позиційну війну на виснаження, що грає лише на руку Росії, дозволяючи їй відновити свій військовий потенціал та знову загрожувати самому існуванню України. Про те, як вийти із ситуації, генерал пише в статті, опублікованій в журналі Economist.

Панування в небі

За словами Валерія Залужного, потреба у звичайних озброєннях, таких як ракети та снаряди, як і раніше, зберігається, але щоб закінчити таку війну, українським збройним силам необхідні ключові військові можливості та технології, і в першу чергу авіація.

Для будь-якої великої наземної операції необхідне панування в небі, нагадує він, а Україна на початок війни мала лише 120 бойових літаків, з яких лише третина — справних.

Незважаючи на те, що українські сили знищили багато російської авіації та засобів ППО, Росія продовжує зберігати значну перевагу в авіації, що ускладнює український наступ, а її засоби ППО, як і раніше, загрожують українським літакам. При цьому більшу частину роботи з розвідки та завдання ударів тепер беруть на себе російські безпілотники.

Відповіддю, вважає Залужний, також мають стати безпілотники. Україна має використовувати відволікаючі та атакуючі дрони, щоб перевантажити російську систему ППО і одночасно перешкодити російським безпілотникам вести розвідку та завдавати ударів.

Радіоелектронна боротьба

І це, як зазначає Залужний, нагадує про другий пріоритет для України — засоби радіоелектронної боротьби (РЕБ), бо вони залишаються запорукою перемоги у війні безпілотників.

За останнє десятиліття Росія модернізувала свої засоби РЕБ, і хоча Україна багато зробила для розвитку власних технологій РЕБ та електронного захисту своїх дронів, їй, як і раніше, необхідний доступ до сучасних західних технологій та створення ліній з виробництва обладнання для електронної боротьби як у самій Україні, так і та за її межами.

Контрбатарейна боротьба

Як третій пріоритет Залужний називає контрбатарейну боротьбу, тобто боротьбу з ворожою артилерією. Він нагадує, що виконання бойових завдань часом на 80% залежить від успішної роботи артилерії та ракет і що спочатку, коли Україна тільки-но почала отримувати західні ракетні та артилерійські установки, вона дуже успішно виявляла і придушувала російську артилерію.

Однак у міру поліпшення російських засобів РЕБ ефективність ракет і снарядів із супутниковим наведенням помітно знизилася, тоді як Росія стала активніше застосовувати розвідувальні дрони і виробляти більше снарядів, що наводяться на мету коригувальниками на місцях.

Незважаючи на зневажливе ставлення деяких аналітиків, ми не можемо применшувати ефективність російського озброєння та розвідки, нагадує Залужний.

І якщо досі з Росією можна було битися на рівних завдяки кількості, а якості зброї, то в майбутньому ситуація може змінитися. Тому, пише генерал, нам потрібно покращувати точність наших боєприпасів, використовувати дрони-камікадзе, і нам потрібні постачання західних засобів розвідки, які допомагають краще виявляти ворожу артилерію.

Подолання мінних загороджень

Четвертий пріоритет – це засоби подолання мінних загороджень. На початку війни Україна мала дуже застаріле і нечисленне обладнання для розмінування, але навіть після того, як Захід став постачати їй танки з мінними тралами та інше сучасне обладнання, його виявилося недостатньо для розчищення російських мінних полів, які іноді тягнуться на 20 кілометрів. А коли розмінування завершено, російські війська можуть швидко знову замінувати ці території з повітря.

Тут, на думку генерала, на допомогу могли б прийти сучасні технології на кшталт радарів, які виявляють міни за допомогою невидимих ока світлових імпульсів, водомети та касетні боєприпаси для підриву мін та нові типи екскаваторів із плазмовими різаками.

Людські резерви

П’ятим та останнім пріоритетом, за версією Залужного, залишається створення людських резервів. Він вважає, що Росія не змогла повною мірою скористатися перевагою в живій силі, оскільки Володимир Путін не ризикнув проводити загальну мобілізацію через побоювання спровокувати політичну кризу. До того ж Росія не має можливості навчити і екіпірувати таку кількість мобілізованих.

Але й у України, за словами генерала, можливості щодо підготовки поповнення на своїй території дуже обмежені з низки причин, починаючи з того, що Україна не може дозволити собі відкликати інструкторів з фронту та закінчуючи небезпекою того, що по навчальним центрам Росія може завдавати ударів. Існують і проломи в законодавстві, що дозволяють громадянам ухилятися від виконання свого військового обов’язку, але, як каже Залужний, над цим ведеться робота.

Росію не можна недооцінювати, попереджає генерал. Хоча вона зазнала важких втрат і витратила величезну кількість боєприпасів, вона ще довго зберігатиме перевагу в озброєннях, техніці, ракетах і боєприпасах. Її оборонна промисловість, незважаючи на безпрецедентні санкції, нарощує виробництво, партнери в НАТО роблять те саме, але їм на це потрібен час щонайменше рік, а то й два.

А між тим, позиційна війна — це затяжна війна, і вона несе в собі величезні ризики для української армії та всієї держави, пише Залужний. Тому щоб вибратися з цієї пастки, Україні потрібні перевага у повітрі, покращені засоби РЕБ та контрбатарейні можливості, нові технології розмінування та можливість мобілізувати та готувати більше людей.

Нарешті, пише Залужний, необхідно зосередитися на сучасних методах управління та командування, щоб ми могли краще, ніж російські війська, уявляти собі ситуацію на полі бою та швидше приймати рішення, а також покращити наше постачання, порушуючи при цьому постачання російських військ за допомогою ракет далекого радіусу дії. І тоді ці нові інноваційні підходи зможуть перетворити позиційну війну на маневрену.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2023-11-02