Нові санкції США: кілька суден перевозили нафту за ціною вищою за стелю

neft_tanker

Міністерство фінансів США, а точніше його профільний відділ OFAC, оголосило про ще кілька санкцій, пов’язаних із російською агресією проти України. 

Один пакет санкцій у прес-релізі відомства пов’язується з перевезеннями російської нафти за цінами, що перевищують введену G7 стелю 60 доларів за барель. Під нього потрапили три танкери під ліберійським (так пише Reuters) прапором: Казань, Ліговський проспект і NS Century, і три компанії, які володіють ними і зареєстровані в Об’єднаних Арабських Еміратах. Будь-яким американським фізичним та юридичним особам відтепер заборонено вступати у будь-які комерційні взаємини з цими фірмами та судами.

Другий пакет стосується Західних Балкан. Зв’язок з війною в Україні простежується щодо кількох людей та фірм у Сербії та Боснії та Герцеговині.

У Боснії під санкції потрапило троє людей з оточення президента Республіки Сербської (це один із двох ентитетів, що становлять Боснію та Герцеговину) Мілорада Додіка та пов’язані з ними комерційні структури. Сам Додік ще у січні 2022 року потрапив під американські санкції, мотивовані корупцією та спробами відокремити цю територію від боснійської держави.

Зокрема, як сказано у прес-релізі OFAC, Саво Цвієтинович, член виконкому політичної партії Додіка, виступав представником зареєстрованої у Боснії фірми, яка постачала транзитом через цю країну вертолітні двигуни, вироблені в Україні, в Росію. Сам він стверджує, що постачав до Росії не двигуни, а деталі до них, повідомляє Reuters, посилаючись на сербське агентство SRNA.

У Сербії санкції запроваджено проти лідера Сербської правої партії Миші Вачича, який виступав спостерігачем на інсценованих референдумах, влаштованих Росією минулої осені для надання видимості законності анексіям українських окупованих територій.

Ще одна група санкцій стосується того, що OFAC називає «мережею Поповича»: Ненада Поповича та великої кількості його компаній у Росії. Попович був членом уряду Сербії з 2017 по 2022 роки, а 2014 року заснував націоналістичну Сербську народну партію. Санкції проти Поповича та його бізнесів запроваджено через те, що вони працюють в електронному секторі російської економіки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2023-11-17