Тромбоз забирає мільйони життів. Як захистити себе і що потрібно знати, щоб вчасно помітити проблему

Діагноз «тромбоз» викликає у багатьох людей збентеження і страх. У народі ходить безліч міфів про це захворювання: наприклад, вважається, що воно неодмінно призводить до смерті і що позбутися його назавжди неможливо. Хірурги та флебологи розвіяли популярні міфи та розповіли про ефективні способи профілактики та лікування тромбозу – хвороби, яка щороку забирає мільйони життів. 

Чи правда, що тромбоз може з’являтися через COVID-19 та інші віруси?

Переконання, що віруси спричиняють утворення тромбів, виникло під час пандемії коронавірусу, розповів хірург Олексій Безрукавий. Однак, за його словами, воно не знайшло наукового підтвердження.

“Після пандемії COVID-19 справді виникла така думка, проте утворення тромбів у пацієнтів, які перенесли коронавірус, — це скоріше окремий випадок. Інші вірусні інфекції теж не викликають таких ускладнень”, – каже хірург Олексій Безрукавий.

Також хірург спростував міф про те, що до тромбозу завжди наводить варикозне розширення вен. Варикоз справді збільшує ймовірність розвитку тромбозу, але зовсім не обов’язково призводить до нього, особливо за своєчасного лікування, уточнив експерт.

Чи тромбоз можна вилікувати тільки операцією?

Переконання, що тромбозу можна позбутися лише за допомогою операції, — теж міф, запевнив Безрукавий. На ранніх стадіях тромбоз добре піддається лікуванню, запевнив він.

«Необхідно носити спеціальний компресійний трикотаж, який підтримує нормальну роботу судин, – пояснив експерт. — Також лікар може призначити препарати венотоніки для покращення тонусу вен та покращення мікроциркуляції крові та антикоагулянти для профілактики тромбоутворення».

Консервативне лікування, за словами хірурга, може включати і прийом сечогінних препаратів – це допомагає запобігти затримці рідини та утворенню набряків. Щоправда, робити це потрібно суворо під контролем лікаря. Крім того, лікар може прописати ліки для зниження в’язкості крові, а також антиагреганти (їх використовують для профілактики утворення післяопераційних тромбів) та тромболітики – для розсмоктування тромбів.

Операція з видалення тромбів – це крайній захід. До неї вдаються, якщо консервативне лікування не дає результатів чи тромб загрожує життю пацієнта. Великі тромби видаляють, а за наявності дрібніших згустків операції проводять для введення препаратів безпосередньо в тромб або поліпшення прохідності судин.

Лікар додав, що після операції поява нового тромбу зовсім не є обов’язковою. “Якщо виконувати всі рекомендації лікаря і сумлінно займатися профілактикою, ймовірність рецидиву зводиться до мінімуму”, – запевнив він.

Які ще твердження про тромбоз — насправді міфи?

Багато хто вважає, що тромбоз частіше утворюється у жінок, проте це твердження теж не відповідає дійсності, запевнив у розмові з «Лентою.ру» серцево-судинний хірург, флеболог «СМ-клініка» Тахір Ярахмедов. За його словами, такої статистики не існує.

Також, за словами Ярахмедова, уявлення, що тромби утворюються лише у венах ніг, це теж міф.

Тромбоз може розвинутися у вені та судині будь-якої частини тіла. Але через фізіологічні особливості відтоку венозної крові тромби найчастіше утворюються саме у венах нижніх кінцівок.

Понад те, тромби утворюються не лише у венах, запевнив флеболог  Андрій Герасін. Він пояснив, що тромбози можуть бути двох видів: венозні та артеріальні.

“Просто на практиці артеріальний тромбоз називається інакше: інсульт (тромбоз артерій головного мозку), інфаркт (тромбоз артерій серця), гангрена кінцівок (тромбоз артерій кінцівки)”, – пояснив експерт.

Крім того, попри стереотипи про це захворювання, тромбоз далеко не завжди призводить до смерті. Такий результат можливий у запущених випадках, але якщо розпочати лікування вчасно, людину можна врятувати.

Чому насправді розвивається тромбоз?

У зоні ризику знаходяться в першу чергу люди з густою кров’ю, що швидко згортається, розповів серцево-судинний хірург Ярахмедов. Також до тромбозу, за його словами, призводить сповільнення швидкості струму крові. Це відбувається в тривалих переїздах або перельотах у літаках через нерухомість під час хвороби (наприклад, після операції), а також при проблемах з венозними клапанами.

Тромби утворюються і при ушкодженнях судинної стінки, що виникають при запаленнях, під час операції, аневризмі артерій, продовжив лікар. Крім того, тромбофілія може бути вродженою, тобто обумовленою мутацією у системі згортання крові.

“До речі, якщо у батьків, бабусь та дідусів були випадки тромбозу, це не означає, що захворювання обов’язково розвинеться і у спадкоємців. Однак ймовірність цього вища, ніж у умовно здорової людини. При приєднанні будь-якого додаткового фактора ризику ймовірність зростає багаторазово”, – додає серцево-судинний хірург.

Співрозмовник зазначив, що кров може згортатися швидше також і при тяжких травмах, наприклад, після опіків. Ризик заробити тромбоз вищий у курців та жінок, які приймають гормональні контрацептиви, додав він. Серцево-судинний хірург також наголосив, що спровокувати утворення тромбів можуть спека та зневоднення.

Як помітити у себе тромбоз?

Симптоми тромбозу часто бувають дуже явними, запевнив флеболог Герасін. Так, за його словами, при тромбозі глибоких вен ніг з’являється набряк, який поступово зростає. При цьому виникає біль у нозі, який з’являється спочатку тільки при русі, а потім стає постійним і часто нестерпним.

При збільшенні тромбозу нога стає гарячою і набуває червоного відтінку.

Флеболог додав, що при тромбозі поверхневих вен вена стає щільною, як джгут, і болісною, а шкіра навколо неї червоніє. Почервоніння з’являється переважно на внутрішній поверхні гомілки та стегна, поступово збільшується, рухаючись до паху. Тромбози на руках проявляються так само.

Проте існують і ситуації, коли тромбоз не можна виявити одразу, попередив Герасін.

Іноді тромбоз вен черевної порожнини та малого тазу протікає безсимптомно. Його виявляють при рутинному обстеженні або при тромбоемболії легеневої артерії. Також іноді безсимптомно протікає тромбоз початкової стадії міжм’язових вен гомілки.

Як запобігти тромбозу?

Тим, хто перебуває в групі ризику, слід дотримуватися антитромбозного раціону, закликав хірург Безрукавий. У меню має бути нежирне м’ясо та нежирні молочні продукти, але жирна риба, а також овочі та фрукти (за винятком картоплі, винограду, бананів), боби та горіхи. Для профілактики тромбозу необхідно відмовитися від субпродуктів, великої кількості солі та цукру.

Для профілактики утворення тромбів також слід слідувати всім призначенням лікаря. Особливо це актуально для людей старше 40 років з перенесеними або хронічними серцево-судинними захворюваннями, людей з ожирінням, малорухливим способом життя, та для жінок, які приймають оральні контрацептиви.

Також хірург закликав регулярно, але без фанатизму займатися спортом чи фізичними навантаженнями. Він порадив носити лише комфортний одяг, що не здавлює тіло, не допускати впливу на тіло екстремальних температур і відмовитися від шкідливих звичок.

І, зрозуміло, слід регулярно проходити профілактичні огляди у флеболога, щоб вчасно виявити проблеми з судинами та оперативно розпочати лікування. Будь-яке захворювання, у тому числі і тромбоз, краще лікується на початкових етапах», — підсумував експерт.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2023-11-24