Біткоїн зі сміття. Людство навчилося добувати мільярди на звалищах. Чому ця технологія може врятувати планету?

Видобуток криптовалюти – вкрай енергоємний процес. Компанії використовують для майнінгу переважно «брудні» ресурси, такі як нафта, вугілля, газ, сланець та уран. Екологи всього світу б’ють на сполох: продовжуючи використовувати викопне паливо, людство неухильно наближається до кліматичного колапсу. Майнери прагнуть відповідати поточній екоповістці та експериментують з альтернативними джерелами: вирішення проблеми може знайтись в атомній та вулканічній енергії, а також… на звалищах. Сміттєвий біткоін – у матеріалі «Запорізьких Вістей».

Ад на землі

Однією з найголовніших загроз для нашого майбутнього залишається глобальне потепління. Рік за роком вчені реєструють все більш затяжні періоди посухи та тропічні зливи, повені та горіння торфовищ. Звичною для Італії та Туреччини стала аномальна спека, а для Греції – зсуви та лісові пожежі. Рівень Світового океану до кінця століття може піднятися до трьох метрів, а деякі країни вже зникли під водою.

Через загальну індустріалізацію на планеті стало спекотніше на 1,1 градуса Цельсія. Незворотні наслідки настануть після подолання позначки 1,5 градуса. Уникнути такої долі можна, досягнувши нульових вуглецевих викидів, що й пообіцяли зробити підписанти Паризької угоди щодо клімату у 2015 році. Однак, як свідчать розрахунки експертів Організації Об’єднаних Націй (ООН), світові держави продовжують нарощувати видобуток палива. До 2030 року її обсяги подвоїться.

на 1,1 градуса Цельсія підвищилася середньосвітова температура з початку промислової революції

Літо 2023 року стало найспекотнішим за всю історію спостережень, констатують метеорологи. Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш неодноразово передрікав наступ на Землі кліматичного хаосу і навіть заявив про те, що людство, не відкинувши пальне, «відчинило ворота в пекло». Шанс запобігти катастрофі є — але після подолання паливної залежності. Провідні країни світу при всій готовності перейти на зелену енергію, проте не можуть розробити план поетапної відмови від звичної сировини. І це справді непросто, адже пальне забезпечує енергією навіть найтехнологічніші сфери економіки, в тому числі й криптомайнінг.

BTC та CO2

Видобуток криптовалюти – децентралізованої електронної валюти – ведеться за допомогою технології блокчейн. Туди, як до бухгалтерської книги, записуються відомості про транзакції, а грошові перекази підтверджують посередники — майнери. У міру того, як криптовалюта набирає популярності, майнерам потрібно все більше потужностей для проведення обчислювальних операцій. Кембриджські вчені встановили, що з листопада 2022 року по листопад 2023-го біткоїн спожив близько 160 терават-годин електроенергії, це порівняно з енергоспоживанням усієї Польщі (158 терават-годин) та Єгипту (168 терават-годин). Згідно з дослідженням австралійського бізнесмена Ніка Гогерті, собівартість криптовалюти на 90 відсотків складається з витрат на електроенергію.

А кожен мегават електроенергії, що споживається майнером, обходиться планеті 0,65 тонни вуглекислого газу, що викидається в її атмосферу. Одна транзакція витрачає 707,6 кіловат-години електроенергії, що рівноцінно енергоспоживанням середнього американського домогосподарства за 22 дні. При цьому видобуток криптовалюти ведеться не лише в центрах обробки даних та криптофермах, а й удома. Тіньовий майнінг значно ускладнює оцінку вуглецевого сліду криптоіндустрії.

650 кілограмів CO2 викидається в атмосферу при виробленні одного мегавата електроенергії

З листопада 2022 року по листопад 2023-го видобуток біткоїну призвів до викидів 79 мегатонн вуглекислого газу. Це еквівалентно річним викидам CO2 Румунії (78,4 мегатонни) та Греції (79,9 мегатонни). У той же час, за даними Центрального банку Нідерландів, кожна транзакція з використанням біткоїнів коштує в середньому 0,3 тонни вуглекислого газу. Той самий вуглецевий слід залишають приблизно 750 тисяч операцій з оплати банківською карткою Visa. За своїм впливом на навколишнє середовище, як з’ясували фахівці університету Нью-Мексико, майнінг порівняний зі спалюванням бензину та розведенням великої рогатої худоби. І, як показує статистика, за останній місяць споживання електрики майнерами лише зростає.

Вплив криптовалюти на екологію швидко став предметом загальних дискусій. Зокрема, американський підприємець і філантроп Білл Гейтс, який називає себе криптоскептиком, підкреслив, що жоден інший відомий людству метод передачі грошей не споживає стільки електроенергії, як видобуток цифрової валюти. Засновник корпорації Windows також заявляв, що криптовалюта та токени – переоцінені активи. За словами Гейтса, їхня популярність забезпечується за рахунок швидкого продажу цифрових валют одним дурнем ще більшому дурню, який теж розраховує швидко позбутися крипти.

300 кілограмів CO2 виробляється при одній біткоін-транзакції

Призупинення покупок автомобілів Tesla за біткоїни у 2021 році стало одним із найгучніших протестів проти криптоіндустрії у бізнесі. Глава компанії Ілон Маск зважився на це через побоювання з приводу високих обсягів споживання викопного палива. Повернутися до операцій із цифровою валютою Маск пообіцяв лише після переходу майнерів на відновлювані джерела енергії. На момент цієї заяви вартість криптовалюти впала на 365,85 мільярда доларів.

“Одна з найпростіших і найменш руйнівних речей, які ми можемо зробити для боротьби з кліматичною кризою, — придушити екологічно марнотратні криптовалюти”,  – заявила Елізабет Уоррен сенатор від американського штату Массачусетс.

Окрім бізнесменів, проти біткоїна виступила і міністр фінансів США Джанет Йеллен. На її думку, цифрова валюта вкрай неефективна при здійсненні транзакцій, бо кількість енергії, яка потрібна на їх здійснення, просто приголомшує. На федеральному рівні США обмежувальних для майнінгу заходів вжито був. На рівні штатів заборони, однак, запровадили Нью-Йорк та Вашингтон, а претензії до екологічності процесу майнінгу знижують привабливість усієї криптоіндустрії для інвесторів.

На Китай припадає близько 65 відсотків усього видобутку біткоїнів у світі. Лідерство з видобутку криптовалюти у країні утримує район Внутрішньої Монголії. З 2017 року через зростаючий інтерес до цифрових грошей енергоспоживання Китаю зросло вдесятеро. Заради його зниження влада навіть була готова на повне припинення криптопроектів та закриття бірж. Ще у 2017 році Пекін заборонив первинні пропозиції монет – випуск цифрових токенів для залучення спонсорів. Все це вкладається у загальну екологічну стратегію Китаю. До 2030 року, як заявив голова республіки Сі Цзіньпін, держава має намір досягти піку викидів вуглекислого газу, а до 2060 року – вуглецевої нейтральності. Майнери, змушені залишити місцевий ринок із дешевими та екологічними гідроресурсами, влаштувалися в тих країнах, де про захист навколишнього середовища піклуються набагато менше. Так прагнення Китаю до захисту своєї природи спричинило куди більшу шкоду для екології всього світу.

Екофрендлі-майнінг

Значні обсяги енергоспоживання дорого коштують не лише природі, а й інвесторам. Це стимулює пошук найефективніших рішень для промисловості. Удосконалюються «асики» — популярні пристрої для видобутку монет — і піднімається попит на стейкінг — видобуток цифрової валюти за допомогою валідаторів, які споживають набагато менше енергії.

2020 року американська фінтех-компанія Square, на чолі якої стоїть засновник Twitter Джек Дорсі, створила фонд Bitcoin Clean Energy обсягом 10 мільйонів доларів з метою впровадження в цю сферу відновлюваних джерел енергії. Подібний біржовий фонд створила компанія Valkyrie, яка управляє активами. Низка експертів навіть вважає, що перехід на відновлювані джерела енергії дозволить майнерам заощадити. Гідроелектростанції китайської провінції Сичуань, наприклад, залучають майнерів дешевими енергоресурсами. Майнери у спекотних регіонах використовують для цього сонячні панелі. Розміщувати ASIC- і GPU-обладнання вигідно і в морозних частинах світу: техніка вимагає хорошого охолодження, а тепло, яке виділяється в процесі видобутку монет, можна використовувати для обігріву приміщень. Використовувати тепло, що виділяється, можна і в сільському господарстві.

Майнери примудряються витягти енергію навіть зі сміття — щоправда, такі ініціативи поки що перебувають на стадії пілотних проектів. Справа в тому, що у покладах сміття, при збиранні гною, ферментації, вирощуванні рису, очищенні стічних вод, а також на вугільних шахтах, при бурінні та видобутку нафти утворюється метан. Це потужний парниковий газ, який збільшує глобальне потепління в рази більше вуглекислого. Наприклад, у 2022 році компанія з видобутку біткоїну Vespene Energy почала встановлювати мікротурбіни на полігонах для сміття для подачі електрики у свої центри обробки даних і на майнінг-об’єкти. У 2023 році криптогігант Marathon оголосив про запуск проекту з отримання енергії зі звалищного газу для роботи майнерів. Очікувана потужність становитиме 280 кіловат.

Виробляти енергію для обладнання можна і зі смолоскипного газу — побічного продукту видобутку нафти, який зазвичай спалюється. Першою це довела фірма Crusoe Energy. Серед її клієнтів – компанії Devon Energy, Kraken Oil & Gas, канадська нафтова компанія Enerplus. В одному проекті Crusoe бере участь і найбільша нафтова корпорація Exxon. Енергію вулканів запропонували використати в Сальвадорі — першій у світі країні, яка визнала біткоїн національною валютою.

56% електроенергії для видобутку криптовалюти генерується з відновлюваних джерел енергії

Перспективною для майнерів є і атомна енергія. Майнить біткоїн з її допомогою в 2021 році закликала влада Майамі. Купівлю дешевих земель поблизу атомних електростанцій із криптофірмами обговорювала місцева енергокомпанія Florida Power & Light. Стартап із генерації атомної енергії Oklo вже встиг укласти 20-річний контракт на постачання енергії для компанії Compass Mining. Гендиректор Oklo зазначив, що у співпраці з ним зацікавлено кілька криптовалютних фірм.

За даними Bitcoin Mining Council, 56 відсотків енергії, що подається для живлення мережі біткоїну, генерується із відновлюваних джерел. Низка криптофірм упевнена, що саме майнінг, будучи найперспективнішою і найтехнологічнішою сферою економіки, очолить перехід усього світу на зелену енергетику.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2024-01-06