IT-експерт: ознакою небезпечного QR-коду може бути довге посилання

smartfone

IT-експерт розкрив спосіб розпізнати небезпечний QR-код, який зловмисники згенерували для обману користувачів. Фахівець розповів, що однією з ознак створеного шахраями QR-коду може бути те, що він веде на дуже довге посилання. 

«По-перше, необхідно звертати увагу на його розташування. Перш ніж сканувати QR-код, подумайте, де ви його знайшли: у соціальних мережах, в електронному листі, на невідомому веб-сайті чи зустріли на вулиці», – пояснив спеціаліст. За його словами, довіряти варто лише перевіреним джерелам, наприклад, офіційним сайтам компаній.

По-друге, як зазначив експерт, QR-код — це просто інший вид відображення посилання, тому необхідно звертати увагу на його зовнішній вигляд.

“Так, довгі та заплутані URL-адреси, ймовірно, сигналізують про потенційну небезпеку”, – підкреслив він.

По-третє, за словами фахівця, якщо після переходу QR-кодом смартфон запитує додатковий доступ до камери пристрою, контактів або іншої конфіденційної інформації, то це також може бути потенційною ознакою шахрайства.

“Стережіться QR-кодів, які пропонують завантажити програми або надати додаткові дозволи”, – закликав фахівець.

Щоб уникнути зломів за допомогою QR-кодів, експерт рекомендував встановити спеціальний сканер, в якому є вбудовані заходи безпеки, а також регулярно оновлювати програми та програмне забезпечення смартфона.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2024-02-08