Вчені виявили, що протягом тривалих періодів голодування в організмі відбуваються значні зміни, корисні для здоров’я. Про це повідомляється у статті, опублікованій у журналі Nature Metabolism.
Дослідники спостерігали за 12 здоровими добровольцями, які брали участь у семиденному голодуванні лише на воді. За добровольцями щодня стежили, щоб зафіксувати зміни рівнів близько 3000 білків у крові до, під час і після голодування.
Під час голодування організм змінює джерело енергії, переходячи від калорій у їжі до використання власних жирових запасів. Однак мало що відомо про наслідки тривалих періодів відсутності їжі, та про якісь наслідки для здоров’я.
У ході дослідження організм перемикав джерела енергії – з глюкози на жир, що зберігається в організмі, – протягом перших двох чи трьох днів голодування. Добровольці втратили в середньому 5,7 кілограми як жирової, так і м’язової маси. Протягом трьох днів їди після голодування вага залишилася на колишньому рівні — втрата м’язової маси майже повністю припинилася, але жирова маса залишилася незмінною.
Загалом рівень кожного третього білка значно змінився під час голодування у всіх основних органах. Ці зміни були однаковими для всіх добровольців, але були характерні для голодування ознаки, що виходять за рамки втрати ваги, наприклад, зміни у білках у нейронах мозку.
Раніше повідомлялося, що твердження про шкоду оброблених продуктів є міфом.
Спасибо!
Теперь редакторы в курсе.