Запорізький фронт: Російські війська все частіше застосовують хімічні боєприпаси

Українські військові повідомляють про збільшення використання російськими військами хімічних боєприпасів на Запорізькому фронті.

Речник Таврійського оперативно-стратегічного угруповання військ Дмитро Лиховій під час всеукраїнського телемарафону 11 березня повідомив, що лише за останній тиждень по позиціях українських захисників зафіксовано близько 60 випадків застосування хімічних боєприпасів.

«Щодо запорізького напрямку, зокрема цієї ділянки фронту, можу сказати, що є інформація, яка викликає занепокоєння — росіяни все активніше використовують боєприпаси з отруйними речовинами. За останній тиждень, з понеділка по неділю, було скинуто близько 60 гранат з отруйною речовиною задушливої та сльозотечної дії, переважно це хлорпікрин чи щось подібне. Лише за неділю таких атак було дев’ять».

Використання хімічної зброї є серйозним військовим злочином і заборонено кількома міжнародними конвенціями, підписантом яких досі є Росія.

Українські військові вживають необхідних запобіжних заходів для захисту свого особового складу, включаючи використання засобів захисту та протидію ворожим безпілотникам, задіяним у цих атаках.

«Це свідчить про те, що коли ворог не може досягти своїх цілей звичайним способом, штатною артилерією, безпілотниками, він вдається до «зброї останньої надії» — хімічних, отруйних речовин, коли просто хоче викурити наших військових з окопів таким чином», – додав Лиховій.

Російські війська почали застосовувати проти українських військових новий тип спеціальних газових гранат РГ-ВО з речовиною подразнювальної дії, повідомив представник Центру досліджень трофейного та перспективного озброєння і військової техніки Генштабу ЗСУ капітан Андрій Рудик.

Раніше повідомлялося, що ЗСУ знищили російський комплекс радіоелектронної боротьби у Запорізькій області.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2024-03-13