Frontiers in Marine Science: Атлантичні течії сповільнилися

Вчені Університету Меріленду в США зафіксували значне уповільнення глобальних течій, у тому числі Гольфстріму через зміну клімату. Результати дослідження опубліковані у журналі Frontiers in Marine Science

Фахівці проаналізували дані про Атлантичну меридіональну перекидальну циркуляцію (AMOC) — систему океанічних течій, що переносять тепло від екватора на північ. Система залишалася стабільною з 1955 по 1994 рік, проте в середині 1990-х років AMOC почало рухатися повільніше, що пов’язане з потеплінням поверхні океану, що триває, і супутніми змінами солоності його верхніх шарів.

За словами вчених, якщо AMOC сповільниться, теплообмін зменшиться, внаслідок чого у спекотних районах стане ще спекотніше, а в холодних ще холодніше. Це може призвести до посилення глобальної зміни клімату, підвищення рівня моря, впливу на морські екосистеми та інших кліматичних наслідків.

Хоча вся Північна Атлантика систематично нагрівається, різні субрегіони демонструють різну десятирічну мінливість. Наприклад, хоча температура поступово підвищувалася з 1955 по 2017 рік, у північній частині Атлантичного океану вона падала з 1955 по 1994 рік, а потім підвищувалася з 1995 по 2017 рік. Аналогічні закономірності також помітні у солоності та щільності.

Така зміна кліматичних характеристик вказує на те, що за поточної ситуації не можна передбачити, чи уповільнення AMOC зберігатиметься, прискорюватись чи зменшуватиметься у наступному десятилітті. Однак автори дослідження припускають, що не можна відкидати сценарії, пов’язані із уповільненням або крахом AMOC.

Читайте також: Пошуки субмарини, що затонула в Атлантичному океані, входять у критичну фазу

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2024-03-27