Головнокомандувачу сил НАТО в Європі доручено розробити пропозиції про фонд допомоги Україні — Столтенберг

stoltenberg

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг розповів, що напередодні на зустрічі міністрів закордонних справ країн альянсу було вирішено доручити головнокомандувачу сил НАТО в Європі розробити пропозиції про структуру, яка займеться стабільним наданням військової допомоги Україні.

Напередодні, за даними преси, Столтенберг запропонував союзникам створити фонд допомоги Україні, через який вони б виділили в наступні п’ять років 100 млрд євро.

«Вчора ми домовилися розпочати планування: верховному головнокомандувачу об’єднаних сил НАТО в Європі (SACEUR) тепер доручено висунути пропозиції щодо створення структури, яка дасть нам можливість досягти більшої прозорості, більшої передбачуваності», — цитує Столтенберга агентство Інтерфакс-Україна.

«Ця структура має бути підкріплена фінансовими зобов’язаннями, – продовжив Столтенберг. — Це два елементи одного і того ж завдання: мати структуру та фінансування».

Пускатися у подробиці Генеральний секретар НАТО відмовився, доки не розроблено конкретних планів.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, коментуючи раніше у четвер там же, у Брюсселі, пропозиції про фонд постійної допомоги сказав, що ця структура допомогла б перерозподілити навантаження між членами НАТО.

Досі, як нагадав Кулеба, Україна отримувала левову частку військової допомоги від обмеженої кількості країн НАТО.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2024-04-04