«Раптом він зрозумів, що від цього залежить мир». NYT про дивовижну трансформацію спікера Джонсона

Газета New York Times запропонувала читачам своє бачення незвичайної трансформації спікера Конгресу США Майка Джонсона, який перетворився з непробивного скептика ідеї багатомільярдної допомоги Україні на переконаного прихильника виділення Києву 61 млрд доларів

Багато в чому саме через Джонсона, який кілька місяців гальмував розгляд відповідного законопроекту, США цього року не могли постачати озброєння Україні. І тепер завдяки дивовижній зміні позиції Джонсона цей пакет було прийнято Конгресом.

Що ж змусило Майка Джонсона зробити такий крутий внутрішній пірует?

Якщо проігнорувати душевні метання цього християнина-євангеліста з Луїзіани і продеклароване ним бажання «бути на правильній стороні історії», то, як пише NYT, переконала Джонсона, за його власними словами, американська розвідка, яка присвятила спікера Конгресу в ситуації, що склалася в Україні, і ймовірні наміри Путіна.

Можна було б припустити, що переконали Джонсона розвіддані про надзвичайно важку ситуацію в самій Україні, але вирішальним стало, зважаючи на все, інше.

«Я справді вірю розвідданим, — цитує Майка Джонсона NYT, — Я думаю, що Володимир Путін продовжив би марш Європою, якби йому дозволили. Я вважаю, що наступного разу він може піти на країни Балтії. Я думаю, що може початися конфлікт із Польщею або з одним із наших союзників по НАТО» (Польща давно є членом НАТО, але залишимо це застереження на совісті спікера Конгресу).

Голова комітету із закордонних справ Конгресу Майкл Маккол, який неодноразово обговорював українську проблему з Джонсоном та іншими в секретній кімнаті Капітолію, назвав зміну поглядів Майка Джонсона «трансформуючою».

«Раптом він зрозумів, що від цього залежить мир, — сказав Маккол. — Що це не якась містечна політична гра».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2024-04-23