Глава МЗС Польщі: президент не уповноважений обговорювати розміщення ядерної зброї

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив, що президент Анджей Дуда не має права публічно обговорювати можливість розміщення ядерної зброї в країні. Пан Дуда, який входить до опозиційної партії «Право і справедливість», раніше говорив, що Варшава готова до такого кроку.

«Панові президенту вже було сказано, на вищих рівнях… не говорити про це, що він зараз не має шансів. Не знаю, навіщо він про це сказав», – сказав Сікорський в інтерв’ю телеканалу Polsat.

Він звернув увагу, що згідно із законом глава держави проводить зовнішню політику, яку формує уряд. На думку міністра, обговорення з ядерної зброї не повинні відбуватися публічно.

Читайте також: Дуда: Зараз є можливість “дешево зупинити російський імперіалізм”

На початку тижня Анджей Дуда заявив, що його країна готова розмістити ядерну зброю, якщо так вирішать союзники НАТО. Прем’єр Польщі Дональд Туск у відповідь сказав, що хотів би дізнатися про мотиви, які спонукали главу держави робити такі заяви.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив про відсутність планів щодо розміщення ядерної зброї на польській території. Як зазначив Кремль, якщо таке рішення буде ухвалено, то Міноборони РФ вживе заходів для забезпечення безпеки країни.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2024-04-27