Гінеколог: переохолодження може призвести до запалення придатків та яєчників у жінки

У зимовий період жінкам необхідно одягатися тепло і не допускати переохолодження, оскільки воно може призвести до запалення сечостатевої системи, – попередила Вікторія Фісюк, акушер-гінеколог.  

Лікар пояснила, що переохолодження для жінок особливо небезпечне через анатомічні особливості будови статевих органів: за рахунок укороченої уретри ризик захворіти у них вищий у п’ять разів у порівнянні з чоловіками. За її словами, окрім запалення уретри і як результату – циститу та пієлонефриту, можна «застудити» жіночі статеві органи.

Часто через переохолодження починається запалення придатків матки. Що може входити до цього поняття? Запалення матки (ендометрит), запалення яєчників або маткових труб, а часом запалення і яєчників, і маткових труб. Це досить серйозний діагноз, який може призвести до безпліддя, виникнення хронічного тазового болю. Дуже часто саме він є причиною позаматкової вагітності та утворення гнійних тубоваріальних утворень.

Дуже часто після гострого запалення придатків, якщо не вилікувати його до кінця або не звернутися до лікаря вчасно, захворювання може перейти в хронічну форму, застеріг гінеколог. Це, у свою чергу, призведе до порушення правильного функціонування органів репродуктивної системи: порушення процесів овуляції, непрохідності маткових труб і, як наслідок, позаматкової вагітності. При хронічному пієлонефриті виникає великий ризик придбати артеріальну гіпертензію з подальшою патологічною зміною судин та роботи багатьох органів.

Насамкінець фахівець додала, що не треба тягнути зі зверненням до лікаря при появі болів внизу живота (від тягнучих до пульсуючих), частому і болючому сечовипусканні, відчутті збільшення пахових лімфатичних вузлів і підвищенні температури.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2023-01-26