Перераховані основні ознаки каменів у нирках

Основні ознаки, які вказує на наявність каменів у нирках та сечовивідних шляхах перерахувала уролог Ольга Малиновська. Головні симптоми – періодичні напади ниркової коліки, сильний біль у нижній частині спини. 

«Камінці в нирках – щільні скупчення (конгломерати) солей різного розміру: від крихітних до досить великих. Найчастіше вони складаються з оксалату кальцію. Маленькі камені можуть виходити з організму, не завдаючи жодного дискомфорту, рух більшого каміння супроводжується серйозними больовими відчуттями», — пояснила експерт, зазначивши, що в деяких випадках камінь може навіть перекрити просвіт сечоводу, порушивши нормальне сечовиділення.

При цьому є інші ознаки, несподівана поява яких має стати приводом для звернення до уролога або терапевта. Це зміна кольору сечі через потрапляння до неї крові (гематурія), підвищення температури, нудота або блювання, часті позиви до сечовипускання, біль та відсутність полегшення після походів у туалет.

За наявності цих симптомів необхідно провести обстеження. Лікар запропонує здати клінічний та біохімічний аналіз крові, а також загальний аналіз сечі. Додатково призначають УЗД нирок, а також такі дослідження, як пієлографія та урографія.

На виникнення каменів впливають різні чинники: і особливості харчування, і спадковість, і спосіб життя. Часто людина не підозрює про те, що з її нирками щось не в порядку, це з’ясовується лише після того, як каміння починає рухатися. Чоловіки стикаються з сечокам’яною хворобою частіше за жінок.

Стратегія лікування може бути різною: в одних випадках потрібно лише дотримуватись дієти, в інших можуть бути призначені препарати, що руйнують каміння. Крім того, можна подрібнювати великі конгломерати за допомогою ударно-хвильової терапії, а в особливо складних випадках каміння видаляють хірургічним шляхом, пояснила фахівець.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2023-03-02