Померла Тіна Тернер. За що співачку називали королевою рок-н-ролу?

Американська співачка Тіна Тернер померла у віці 83 років, повідомляє Sky News. Її називали королевою рок-н-ролу, а кар’єра артистки тривала понад 60 років, які вмістили десятки хітів, мільйони проданих альбомів та один із найвідоміших камбеків в історії популярної музики.

Співачка померла після тривалої хвороби

Тернер померла у себе вдома у місті Кюснахт у Швейцарії, громадянство якої артистка отримала у 2013 році. Як повідомили представники співачки, її смерті передувала тривала хвороба. В останні роки життя Тернер мав чимало проблем зі здоров’ям: 2016-го у неї діагностували рак кишечника, а 2017-го вона перенесла трансплантацію нирки. Про інші важкі хвороби вона розповіла у книзі «Моя історія кохання», що вийшла в 2018-му: за словами Тернер, ще в 2013-му вона перенесла удар, після якого їй заново довелося вчитися ходити, а через рак серйозно замислювалася про добровільний догляд. з життя.

Як заявили в оголошенні про смерть співачки її близькі, світ втратив легенду музики і рольову модель. Анна Мей Буллок (справжнє ім’я артистки) народилася в штаті Теннессі 1939-го і потім у мемуарах розповідала, як у дитинстві разом із рідними нерідко збирала бавовну на місцевих полях.

Як згадувала Тернер, вона не була бажаною дитиною і батьки її не любили.

Більшу частину дитинства вона прожила з бабусею і тільки після її смерті возз’єдналася з матір’ю, яка переїхала на той момент до Сент-Луїса. Співати Анна Мей Буллок почала ще в Теннессі у шкільному хорі. Вже в Сент-Луїсі 16-річна дівчина переконала музиканта Айка Тернера взяти її вокалісткою до його гурту Kings of Rhythm. За словами Тернера, ансамбль якого раніше обходився без жіночого вокалу, від пропозицій Буллок прослухати її він довго відмовлявся, але в перерві одного з виступів Kings of Rhythm вона забрала мікрофон у барабанщика і заспівала You Know I Love You Бі Бі Кінга. Вражений її голосом Айк Тернер взяв дівчину в групу, почав з нею зустрічатися і не тільки дав їй псевдонім Тіна Тернер, але й одразу його запатентував, щоб у разі її виходу з колективу ім’я можна було передати іншій співачці.

“Мої стосунки з Айком були приречені, коли він зрозумів, що я зроблю його багатим. Він відразу став мене контролювати психологічно та економічно”, – розповідала Тіна Тернер.

Перший запис Айка та Тіни Тернер A Fool in Love вийшов 1960-го і потрапив до топ-30 американських чартів. У наступні п’ять років пара випустила кілька досить успішних R-n-B-синглів та багато гастролювала з Kings of Rhythm. Після появи у концертному фільмі The Big T.N.T. Show Тіна Тернер прославилася на всю країну, а 1967-го стала першою жінкою та першим чорношкірим артистом, що з’явився на обкладинці журналу Rolling Stone. Остаточно славу артистки закріпило участь в американському турі The Rolling Stones у 1969-му, і на початку 1970-х вона випустила кілька хітів: Proud Mary, I Want to Take You Higher, Nutbush City Limits, Sexy Ida. Проте успіх супроводжувався постійним насильством з боку Айка Тернера.

Камбек Тернер у 1980-х вважається одним із легендарних в історії музики

У середині 1970-х залежність від кокаїну та проблеми у шлюбі з Тернером, який не тільки часто бив Тіну, але й був їй невірний, змусили співачку піти від чоловіка. Вона розпочала сольну кар’єру, але зіткнулася з великими боргами через скасовані гастролі її дуету з Айком — і була змушена заробляти участю у телешоу, а також концертами у Лас-Вегасі. На початку 1980-х Тернер вважалася артисткою ностальгічного штибу, а її образ рок-діви з попереднього десятиліття виглядав застарілим. Проте у 1984-му, з виходом альбому Private Dancer та суперхіта What’s Love Got to Do with It, їй вдалося повернутися до топів чартів вже з новим іміджем ікони поп-музики.

Її автобіографія «Я, Тіна», яка вперше розповіла про насильство, пережите від Айка Тернера, та про подолання наркозалежності, стала бестселером. У Тернера з’явилася зірка на Голлівудській алеї слави, а кожен наступний її альбом продавався десятками мільйонів копій.

Стадіонні тури Тернер у 1980-х та 1990-х збирали мільйони глядачів. Артистка також зіграла в кількох голлівудських фільмах: «Томмі», «Божевільний Макс 3» та «Останній герой бойовика».

Тіна Тернер виграла 12 премій «Греммі», продала понад 100 мільйонів альбомів і двічі увійшла до Зали слави рок-н-ролу: разом із Айком Тернером і як соло-виконавиця

Її життя лягло в основу картини «На що здатне кохання» з Анджелою Бассетт у ролі самої Тернер. Згодом сюжет фільму та пісні Тернер лягли в основу однойменного мюзиклу, який досі з успіхом йде на Бродвеї.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2023-05-25