Reuters: Raiffeisen відкладає відхід з РФ, сподіваючись на завершення конфлікту в Україні

rayf

Raiffeisen Bank International (RBI) відкладає звільнення з Росії, повідомили джерела Reuters. Стверджується, що в Австрії сподіваються на швидке завершення російсько-українського конфлікту. Reuters раніше також з посиланням на анонімні джерела повідомляв про плани RBI передати свій російський підрозділ Райффайзенбанк акціонерам. 

Як пише агентство, RBI планував відокремити свій російський бізнес до вересня після того, як зіткнувся із тиском європейських регуляторів. «Австрія та RBI… опираються цьому, сподіваючись, що війна в Україні скоро закінчиться»,— сказали джерела Reuters.

Стверджується, що австрійські чиновники посилюють захист банку у Європі та США. Хоча публічно Відень підтримує Київ, він не хоче повністю розривати десятирічні зв’язки з Росією. Австрія вірить у можливість відновлення стосунків. За даними агентства, у керівництві банку питання про збереження чи відмову від російського бізнесу викликало розбіжності.

RBI ще не представив план російського бізнесу Європейському центральному банку, «що робить відділення до вересня малоймовірним». Банк хоче дочекатися схвалення регулятора, перш ніж дати акціонерам зелене світло. Це може тривати кілька місяців. Крім того, RBI також знадобиться схвалення Центробанку РФ, Мінфіну і, у разі продажу, президента РФ Володимира Путіна. За інформацією Reuters, російська влада дала зрозуміти RBI, що хоче, щоб вона залишилася, оскільки дозволяє здійснювати міжнародні платежі.

Представник банку сказав Reuters, що компанія продовжить займатися питанням продажу російського підрозділу або його відділення та має намір скорочувати свій російський бізнес.

ЄЦБ раніше закликав європейські банки, що працюють в РФ, прийняти чіткі дорожні карти по виходу з російського бізнесу, а також регулярно звітувати про дії, що робляться. За спільною оцінкою Bloomberg та JPMorgan, у першому I кварталі 2023 року банки ЄС мали в зоні ризику в Росії капітал розміром €45 млрд. Найбільша частка у цій сумі належить австрійському Raiffeisen Bank International. Глава МЗС Австрії Олександр Шалленберг навесні виступав на захист RBI та зазначав, що 91% західних компаній продовжують роботу в РФ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2023-07-06