Європарламент назвав Лукашенка співучасником злочинів Росії проти України

lukashenko

Європейський парламент ухвалив резолюцію щодо ситуації в Білорусі, згідно з якою фактичний лідер цієї країни Олександр Лукашенко та його підлеглі визнаються співучасниками злочинів, які російська армія вчиняє під час повномасштабного вторгнення в Україну. 

Як сказано в документі, опублікованому на сайті Європарламенту, «забезпечуючи умови для невиправданої російської агресивної війни проти України, режим Лукашенка став співучасником злочинів, вчинених Росією».

«Це передбачає відповідальність за руйнування та збитки, заподіяні Україні», — наголошується в резолюції.

У зв’язку з цим «спеціальний міжнародний трибунал щодо злочину агресії, вчиненого Росією проти України, повинен мати повноваження щодо розслідування не лише Путіна та російського військово-політичного керівництва, а й білоруських лідерів», зазначають депутати Європарламенту.

Вони також закликають країни, що входять до ЄС, і офіційні органи Євросоюзу забезпечити притягнення до кримінальної відповідальності білоруських чиновників, «причетних до агресії, злочинів проти людяності та геноциду, що скоюються проти України».

У резолюції сказано, що влада Білорусі дозволяє російській армії перебувати на своїй території, а також допомагає їй боєприпасами, технікою та обладнанням.

Крім того, вони пропустили до країни бойовиків ПВК «Вагнер» та тримають війська біля українського кордону, що пов’язує підрозділи ЗСУ, зазначають автори документу.

Вони також говорять про причетність влади Білорусі до депортації українських дітей, деякі з яких були відправлені до білоруського табору «Дубрава», який належить компанії «Білоруськалій».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2023-09-14