Колишній директор з інклюзивності Facebook вкрала у компанії понад $4 млн

Cukerberg

Барбару Ферлоу-Смайлз, колишню виконавчу директорку Facebook за різноманітністю, рівності та інклюзивністю, визнано винною в крадіжці у компанії понад $4 млн, які вона витратила на «розкішне життя». 

Завдяки своїй посаді Ферлоу-Смайлз мала доступ до кредитних карток компанії і могла самостійно надсилати заявки на покупки та затверджувати рахунки для постачальників. Як зазначається в заяві прокуратури, «рухлива жадібністю, вона використала свій час (перебування на посаді директора) для організації складної злочинної схеми, в рамках якої фіктивні продавці платили їй відкати готівкою. Вона навіть залучала до своїх злочинів родичів, друзів та інших спільників, і все це для того, щоб фінансувати розкішний спосіб життя за рахунок шахрайства, а не важкої та чесної роботи».

Вона змусила Facebook платити численним приватним особам за товари та послуги, які ніколи не надавалися компанії. Жінка домагалася свого двома способами. В основному вона прив’язувала кредитні картки Facebook до облікових записів PayPal, Venmo або Cash App і перераховувала гроші з карток компанії своїм друзям і знайомим.

Ті потім повертали їй більшу частину отриманих коштів — або готівкою, або переказом на карту чоловіка чи інших родичів. При цьому учасники схеми ніколи не знали, що вони спочатку отримували гроші з рахунків Facebook. А щоб виправдати витрати компанії, винна складала фіктивні звіти.

Другий метод обману компанії полягав у наймі підставних постачальників товарів та послуг, якими володіли друзі та знайомі Ферлоу-Смайлз. Вона замовляла у них щось за завищеними цінами, а ті потім повертали їй більшу частину суми замовлення, яке ніколи насправді не виконувалося.

Іноді вона просто оплачувала власні витрати з карток Facebook. Так компанія, не підозрюючи цього, сплатила портрет Ферлоу-Смайлз, виконаний на замовлення майже за $10 тис. Ще $18 тис. з рахунків компанії пішли на виплату дошкільному закладу за навчання її дитини.

Розслідування цієї справи велося ФБР. Вирок Ферлоу-Смайлз буде ухвалено 19 березня 2024 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2023-12-15