Який iPhone купити у 2023 році: як вибрати оптимальну модель

iPhone

iPhone – один із світових лідерів на ринку смартфонів. Раніше корпорація Apple представляла одну модель щорічно, але тепер вибір став різноманітнішим – випускаються чотири-п’ять нових гаджетів на рік, а деякі старі залишаються у продажу за зниженою ціною. Які iPhone представлені на ринку і як зробити оптимальний вибір при покупці під різні завдання та бюджет? 

Продукція Apple, окрім багато в чому інноваційних технологій своїх смартфонів, завжди відрізнялася високою ціною, особливо на старті продажів. Однак вартість iPhone все ж таки з часом зменшується: новини про зниження цін на різні моделі з’являються чи не щотижня.

Крім бюджету, є кілька факторів, які важливо врахувати насамперед. Серед них – розмір, дизайн та дисплей. Наприклад, модель mini – найкомпактніша, 15 Pro Max – масивна; для виробництва корпусу звичайних моделей використовують алюміній, а Pro-версіях — титан.

На що звернути увагу

Якщо смартфон потрібен для повсякденного комфортного використання лише основних функцій, вибір більш сучасних моделей може виявитися нераціональним: пристрої виявляться надто дорогими, а весь потенціал експлуатації не буде розкритий. Якщо потрібні просунуті функції, такі як камера високої роздільної здатності, більший об’єм пам’яті або потужніші технічні характеристики, варто розглянути нові моделі.

Екран та дисплей

Вибирайте розмір екрану, який відповідає вашим уподобанням. iPhone пропонує різні розміри екранів, від компактних моделей до більших. Крім розміру важливий і дисплей – від цього залежить, як виглядатиме контент.

Наприклад, телефони останніх поколінь (iPhone 13 Pro, 14 Pro та 15 Pro) оснащені екранами з частотою оновлення 120 герц, до цього частота оновлення становила 60 герц. Тобто в Pro-версіях прокручування сторінок у браузері виглядає більш плавним.

У iPhone 11 і SE встановлена IPS-матриця – це гарний, але не дуже яскравий дисплей. У нові номерні моделі ставлять OLED. Ці матриці яскравіші, відображають більше відтінків і здатні виводити ідеальний чорний колір, завдяки чому картинка виглядає контрастнішою. Щоправда, OLED-матриці відрізняються високочастотним мерехтінням, що може викликати дискомфорт у частини користувачів: вони можуть швидко втомлюватися очі.

Камера

Якщо важливі фотографії та відео, зверніть увагу на характеристики камери. Чим сучасніший айфон, тим більш досконала камера в ньому встановлена.

У базових моделях, починаючи з 11-ї камери дві — основна і надширококутна, а в Pro додається ще один модуль з оптичним трикратним наближенням. Камери розташовані на задній панелі, спереду фронтальна.

У 15 Pro Max вперше з’явилося п’ятикратне оптичне наближення. Топова модель відрізняється найкращими можливостями, у тому числі для професіоналів. Тільки на Pro-версії можна знімати фото та відео у форматах ProRAW та ProRes.

Але, крім самої камери, важлива нейромережева обробка прямо на пристрої. Вона працює по-різному на різних моделях, але головне правило таке: чим сучасніший смартфон, тим краще будуть за якістю фото та відео, оскільки Apple не додає нових режимів у старі пристрої.

Продуктивність

Якщо вам потрібен продуктивніший телефон, зверніть увагу на характеристики процесора та обсяг оперативної пам’яті.

У всіх айфонах встановлені процесори власного виробництва. Зазвичай різниця у продуктивності між новими поколіннями смартфонів невелика – не більше 20 відсотків. Завдяки цьому навіть відносно старі моделі типу iPhone 13 досі швидко і плавно працюють.

Ситуація трохи змінилася з анонсом A17 Pro – це новий потужний процесор, який використовується в iPhone 15 Pro та 15 Pro Max. Це перший мобільний чіп, у якому з’явилася підтримка трасування променів в іграх. Якщо говорити простими словами, процесор забезпечує більшу продуктивність в іграх.

Не менш важливо, скільки в смартфоні вбудованої пам’яті – на ринку представлені моделі від 64 гігабайтів до одного терабайта.

Час роботи

Можливо, один із найважливіших параметрів в останні роки. І це, до речі, стосується не лише айфонів. Всі пристрої стають потужнішими, для їх роботи потрібно більше енергії.

При виборі «яблучного» пристрою можна орієнтуватися на середній час роботи акумулятора, що наводиться в оглядах. Варто враховувати, що у користувачів можуть бути різні під

ходи до того, як і скільки часу проводити з iPhone. Але загалом сценарій використання смартфона буде схожим: перевірка пошти та соцмереж, спілкування у месенджерах, зйомка фото та відео, перегляд роликів в інтернеті та прослуховування музики.

Зараз украънським покупцям доступно близько 20 моделей iPhone:

Актуальні моделі:

  • iPhone 15;
  • iPhone 15 Plus;
  • iPhone 15 Pro;
  • iPhone 15 Pro Max;
  • iPhone SE 2022

Актуальні моделі минулих років:

  • iPhone 14;
  • iPhone 13;
  • iPhone 14 Pro;
  • iPhone 14 Pro Max;
  • iPhone 13 Pro;
  • iPhone 13 Pro Max;
  • iPhone 13 міні;
  • iPhone 12;
  • iPhone 11.

Розглянемо кілька гаджетів, на які варто звернути увагу.

Найсучасніший і найдорожчий: iPhone 15 Pro Max

Флагманський iPhone 15 Pro Max представили восени цього року – його помітно відрізняють камера, екран та продуктивність.

Смартфон отримав 6,7-дюймовий OLED-дисплей з підтримкою частоти 120 герц, тринанометровий процесор A17 Pro, 8 гігабайтів оперативної пам’яті, потрійну камеру з роздільною здатністю 48, 12 і 12 мегапікселів. Гаджет оснащений акумулятором ємністю 4441 міліампер-годин.

Основна камера 15 Pro Max – модуль на 48 мегапікселів та з п’ятикратним зумом. Завдяки високій роздільній здатності та алгоритмам Apple смартфон вміє робити цифрове дворазове наближення, яке майже не відрізняється від оптичного, з гарною деталізацією та насиченістю кольорів.

Екран 15 Pro Max можна назвати найкращим на ринку. Завдяки великій діагоналі на ньому комфортно та приємно дивитися фільми та серіали.

Але в той же час п’ятнадцяте покоління айфонів відрізняється і великою кількістю багів. І частину їх зовсім усунути не вийде, наприклад, сильне нагрівання смартфона. Через це багато людей продовжують користуватись попередніми моделями.

Найоптимальніший: iPhone 13

iPhone 13 був представлений у 2021 році, проте досі залишається одним із найпопулярніших та найактуальніших зі всіх «яблучних» телефонів. При цьому на вигляд і начинку він майже не відрізняється від старшого покоління — iPhone 14. У останнього смартфона трохи краща камера, причому в обох поколіннях — камера з трикратним оптичним зумом. При цьому дуже схожі смартфони різняться в ціні – і порівняння буде відповідно на користь «тринадцятого айфона».

Смартфон отримав 6,1-дюймовий OLED-дисплей, процесор Apple A15 Bionic, 4 гігабайти оперативної пам’яті, подвійну камеру з об’єктивами роздільною здатністю 12 мегапікселів кожен, акумулятор ємністю 3240 міліампер-годин. Апарат має NFC, ID Face, стереодинаміки.

iPhone SE має 4,7-дюймовий IPS-екран, процесор A15 Bionic, 4 гігабайти оперативної пам’яті, кнопку з Touch ID, одинарну камеру роздільною здатністю 12 мегапікселів. Встановлено батарею ємністю 2018 міліампер-годин, NFC, стереодинаміки, підтримується бездротова зарядка.

Найкращий компактний: iPhone 13 mini

iPhone 13 mini – це повна копія iPhone 13, але в компактному форматі. Смартфон був представлений у 2021 році, цієї осені Apple з продажу телефон зняв. Але його ще можна знайти у магазинах, наявність залежить від того, яка комплектація представлена.

iPhone 13 mini отримав 5,4-дюймовий OLED-дисплей, процесор A15 Bionic, 4 гігабайти оперативної пам’яті, подвійну камеру з об’єктивами роздільною здатністю 12 мегапікселів кожен, акумулятор ємністю 2438 міліампер-годин.

13 mini менше і легше, ніж iPhone SE, при цьому екран у нього набагато більший, а камери краще за якістю.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2023-12-17