Акції Boeing падають на 8% після інциденту з 737 MAX 9

Акції Boeing Corp. втрачають у ціні на позабіржових торгах понад 8% у зв’язку з розгерметизацією літака 737 MAX 9 авіакомпанії Alaska Airlines та призупиненням польотів усіх лайнерів цієї конфігурації у США, Європі та інших країнах світу. 

Нагадаємо, що 6 січня пасажирський літак Boeing 737 MAX 9, що прямував з Портленда в Онтаріо, здійснив екстрену посадку в аеропорту вильоту, після того, як у лайнера відвалилася заглушка люка аварійного виходу. Глава Мінтрансу США Піт Буттіджич відразу оголосив про розслідування причин аварійної посадки, а Alaska Airlines призупинила польоти на 65 літаках цього типу. Пізніше FAA вирішило припинити експлуатацію окремих літаків Boeing 737 MAX 9 для проведення інспекцій.

Йшлося виключно про модифікацію 737 MAX, у якій люк у центральній частині літака, зазвичай призначений для аварійного виходу пасажирів, наглухо закривається заглушкою. Це робиться на вимогу авіакомпаній, які замовляють лайнери для виконання регіональних рейсів із малим пасажиропотоком. На таких рейсах цей додатковий вихід не потрібний для задоволення вимог безпеки евакуації.

Польоти на літаках цієї конфігурації також припинили турецькі авіакомпанії. А 7 січня про зупинення експлуатації Boeing 737 MAX 9 до з’ясування причин інциденту оголосило і Європейське агентство безпеки польотів, зазначивши, що літаки цієї конфігурації не використовуються жодною авіакомпанією, зареєстрованою в ЄС.

Сьогодні Національна рада з безпеки на транспорті США повідомила про виявлення заглушки люка, що відірвалася. Її виявив шкільний вчитель на ім’я Боб на задньому дворі свого будинку у Портленді в районі Сідар-Хіллз. Регулятор перевірить заглушку, після чого оголосить, що могло спричинити інцидент.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2024-01-08