Євросоюз знову обговорить 50-мільярдний пакет допомоги Україні та вето Угорщини

У четвер у Брюсселі пройде позачерговий саміт Євросоюзу, на якому лідери більшості країн ЄС та керівники його центральних органів знову спробують зламати опір прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана та внести до бюджету союзу 50 млрд євро економічної допомоги Україні. 

У грудні, на черговому саміті ЄС, Орбан, який давно ворогує і з Брюсселем, і з Україною, заблокував це рішення, користуючись тим, що воно має бути ухвалене одноголосно всіма 27 країнами союзу.

Потім угорський прем’єр виступав із різними пропозиціями, які він називає компромісними: спочатку він пропонував створити позабюджетний фонд із добровільними внесками від країн-союзниць України, останніми днями говорив, що готовий погодитися на внесення цих 50 млрд до бюджетного плану Євросоюзу, але за умови , що це рішення переглядатиметься щороку — і щороку він зможе знову загрожувати своїм вето.

За даними агентства Reuters, до вечора середи жодної домовленості з Орбаном ще не було; європейські політики зізнаються, що не можуть передбачити, як вчинить угорський лідер.

В ЄС обговорюють і альтернативні варіанти на випадок, якщо не вдасться вмовити Орбана. Однак альтернативи виглядають складнішими і довшими в реалізації, оскільки, як правило, передбачають проведення рішень через парламенти країн ЄС.

Ці 50 млрд євро — 17 млрд прямої допомоги та 33 млрд у вигляді кредитів — Україна за планом отримає протягом наступних чотирьох років. ЄС хоче внести ці витрати до семирічного бюджетного плану, який діятиме якраз ще чотири роки.

Загалом Євросоюз планує додати до семирічного бюджету витрати на 64,6 млрд: крім України, додаткові гроші планується витратити, наприклад, на зміцнення кордонів та на вирішення різних проблем із нелегальними іммігрантами у сусідніх із ЄС країнах. Але за всіма цими пунктами лідери ЄС домовилися вже у грудні — каменем спотикання залишилася лише допомога Україні та опір їй Віктора Орбана.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2024-02-01