Таємницю творця біткойна розкривають у суді

Високий суд Лондона розгляне справу самопроголошеного творця біткойну. Австралійський вчений та підприємець Крейг Райт стверджує, що він і є Сатосі Накамото, легендарний винахідник найпопулярнішої криптовалюти. Він також стверджує, що написав «Білу книгу» — основний для біткойну та інших криптовалютний текст. 

У Крейга Райта при цьому давня історія взаємин із судами, розповів адвокат колегії адвокатів Pen & Paper: «Почалося все з того, що він втратив дуже велику кількість біткойнів, на кілька мільярдів доларів, і зробив спробу повернути їх через суд. Серед відповідачів за цим позовом виступали одні з ключових розробників мережі біткойн. Спочатку Крейг програв, але друга інстанція скасувала summary-judgment, тобто йому спочатку було відмовлено без розгляду справи по суті. Але зрештою він цей розгляд зміг таки продавити.

На тлі цього він заявляв, що є “батьком” біткойна, чим вводив у деякий стан трансу велику кількість своїх опонентів. Тому вони вийшли з позовом до нього, який стосується саме встановлення факту, чи він є тим, ким себе оголошує, чи ні. Або конкретніше — кому належать та як регулюються права на початкову White paper.

І тут насправді все досить прозаїчне. По суті, аргументи зводяться до того, що експерти обох сторін дійшли розуміння того, що “Біла книга” була складена у певному текстовому редакторі. При цьому проект, наданий доктором, явно був створений в іншій програмі. Йдеться про те, що доказ відбуватиметься всіма способами».

Як творці біткойна ділили намайнене

Адвокат Райта стверджує, що його клієнт надав «чіткі докази, що підтверджують його авторство “Білої книги”, технічного опису криптовалюти та створення біткойну». “Якби доктор Райт не був Сатосі, можна було б очікувати, що справжній Сатосі виступить проти позову”, – цитує адвоката агентство Reuters. Тим часом акаунт Накамото мовчить уже багато років, а його криптогаманець у «сплячому» стані.

Це і приваблює самозванців, зазначив портфельний керуючий фонду Hardcore Capital Labs Філіп Васильєв: «У районі 2016-2017 років він почав заявляти про свої права щодо інтелектуальної власності на біткойн. При цьому Крейг Райт дуже одіозна особистість, він дуже любить, коли про нього багато пишуть і говорять. Проте довести свої твердження він може.

Хорошим мірилом того, чи є ти творцем біткойна, може бути доступ до первісного гаманця Сатосі Накамото. Тому що, коли ця криптовалюта тільки з’явилася, більша частина близько 1 млн біткойнів була збережена саме на цьому гаманці. Якщо ти можеш надіслати якусь трансакцію з цього рахунку, то це досить вагомий доказ.

Але досі ніхто не може підтвердити володіння цим гаманцем, тому Крейг Райт вважається зараз черговим пройдисвітом.

Разом з тим, якщо ми уявимо, що реальний творець біткойна досі живий, то він може стати таким собі провідником, кимось на кшталт Віталіка Бутерина. Ми знаємо, що він сприймається всіма мало не як божество, тому що він творець другої криптовалюти, приємна людина, яка говорить правильні речі та спрямовує розвиток цієї системи.

Я вважаю, що все ж таки, напевно, творець біткойна — це Хел Фінні, який стояв біля витоків криптографії ще в дев’яностих. Загалом його манера мови та написання різних статей була дуже схожа на стилістику Сатосі Накамото».

Хел Фінні відомий і як отримувач першої біткойн-трансакції від Сатосі Накамото – це сталося в 2009 році. А 2014-го Фінні помер від ускладнень, викликаних бічним аміотрофічним склерозом, і був кріонований. За іншою версією, Сатосі Накамото зовсім не існувало, це міг бути колективний псевдонім.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2024-02-06