«Атлетико» та «Борусія» вийшли до чвертьфіналу Ліги чемпіонів

Дві останні путівки до чвертьфіналу футбольної Ліги чемпіонів вибороли «Атлетико» та «Борусія». Іспанський клуб у матчі-відповіді 1/8 фіналу здолав «Інтер». Перемігши 2:1 в основний час, мадридці зрівняли рахунок за сумою двох зустрічей, а потім були точнішими у серії пенальті — 3:2. Дортмундці ж обіграли ПСВ – 2:0. 

У першому матчі на своєму полі «Інтер», за загальним визнанням, виглядав краще за «Атлетико», але здобув лише мінімальну перемогу, яка залишала шанси на успіх мадридцям. Адже вони також дуже сильні вдома і давно не програвали у себе на «Метрополітано». Передбачити результат протистояння двох таких великих клубів було неможливо, як і віддати комусь перевагу. При цьому перед «Інтером» стояло все-таки простіше завдання, оскільки його цілком влаштовувала нічия, а «Атлетіко» ситуація змушувала ризикувати, але з огляду на свої ворота.

Цілком природно, що у стартовому складі у господарів вийшов дует нападників Альваро Мората-Антуан Грізманн. Добре, що француз встиг відновитись після травми. Однак і міланці не відмовлялися від звичної схеми з парою форвардів Лаутаро Мартінес-Маркус Тюрам. Вже на перших хвилинах Самуел Ліно взяв гру на себе і несподівано легко прорвався своїм лівим флангом до воріт. Бразилець завершив рейд гарним ударом у дальній кут, і голкіперові Янну Зоммеру довелося попрацювати, щоби відвести загрозу. Гості відповіли дзеркальною атакою, коли Дензел Думфріс втік праворуч і двічі пробив у ворота. Щоправда, якщо перша спроба ще була небезпечною, то з добиванням воротар «Атлетико» Ян Облак впорався легко.

А взагалі команди дали зрозуміти, що розкриватися вони не мають наміру і балувати гольовими моментами теж. Була можливість відзначитись у Морати, але Зоммер упіймав м’яч після його удару головою. Дивно, що ще в першому таймі за дві хвилини суперники обмінялися голами. Рахунок відкрили гості, коли лівий вінгер Федеріко Дімарко змістився в центр штрафного майданчика і замкнув простріл Ніколо Барелли, який опинився на його позиції. Проте відразу помилка захисника Бенжамена Павара, який зрізав м’яч прямо на Грізманна, який передбачив такий шалений відскок і вже знаходився під воротами, звела перевагу «Інтера» нанівець. Хоча невдовзі француз реабілітувався, коли завадив своєму співвітчизнику оформити швидкий дубль. Схоже, що Зоммер у тому епізоді не врятував.

У другому таймі Грізман мав ще один чудовий момент вивести «Атлетіко» вперед після передачі праворуч від Маркоса Льоренте, і цього разу тільки Зоммер міг врятувати міланців, що він і зробив. А потім ще один пас Льоренте ледь не призвів до неприємностей біля їхньої брами, але Мората не зумів як слід прикластися до м’яча. У цьому матчі мадридці виглядали краще за «Інтер», який таки спокусився зіграти на утримання нічийного результату, а його гольова комбінація мала випадковий характер. Хоча Мартінес ближче до кінця основного часу організував партнерам відразу два виходи віч-на-віч з воротарем. Тюрам так повинен був забивати, але шандарахнув вище за поперечину, а Барелла потрапив у Облака.

У результаті ж “Інтеру” не вдалося відстояти нічию. У «Атлетіко» спрацювала заміна Морати на Мемфіса Депая. Голландець відразу почав топтати міланську оборону, влучив у штангу, а потім уже відправив м’яч у сітку, коли Коке віддав йому суперпас у штрафний майданчик. Таким чином, мадридці зрівняли рахунок за сумою двох матчів – 2:2. Більше того, вони могли нокаутувати фіналіста минулої Ліги чемпіонів на останній компенсованій хвилині, але Родріго Рікельме зарядив трохи вище за ворота після того, як Грізманн вирізав на нього шикарну передачу.

У додатковий час Рікельме чудово прострілив на Депая, і Зоммеру пощастило, що м’яч полетів у нього, а не трохи убік, адже тоді він навряд чи зреагував би. У «Інтера» ударом головою поруч зі штангою відзначився Мартінес. Але поступово команди змирилися з тим, щоби все вирішити в серії пенальті. І ось тут з’ясувалося, що у підопічних Дієго Сімеоне міцніші нерви. Та й Облак проявив себе у всій красі. Словенський голкіпер відбив два поспіль удари у виконанні Алексіса Санчеса і Даві Классена, а Мартінес зовсім лупнув повз. У мадридців не підкачали Депай, Рікельме та Анхель Корреа. По 11-метрових «Атлетіко» узяв гору 3:2 і пробився до наступного раунду Ліги чемпіонів.

У протистоянні «Борусії» та ПСВ теж було не все однозначно, бо зараз дортмундці виступали вдома. Так, вони досягли позитивного результату в гостях, але нічия в Ейндховені, хоч як це дивно, вселила впевненість і в команду Петера Боса, яка переконалася, що може конкурувати з одним із лідерів німецького футболу.

Втім, як тільки почалася зустріч у відповідь, «Борусія» повела 1:0. Джейдон Санчо отримавм’яч від Юліана Брандта біля штрафного майданчика і низом ударив у ближній кут. Господарі намагалися закріпити досягнуту перевагу, але насамперед зосередилися на тому, щоб зберегти її. У ПСВ були шанси відігратися, а Люк де Йонг міг перевести матч до овертайму, якби наприкінці реалізував просто забійний момент. І все закінчилося тим, що Марко Ройс перед фінальним свистком покарав гостей грубу помилку. “Борусія” перемогла 2:0 і вийшла до чвертьфіналу.

Раніше повідомлялося, що Україна зіграє товариський матч проти Польщі перед стартом Євро-2024 з футболу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2024-03-14