Україна отримала від ЄС перші 4,5 млрд євро із пакета 50 млрд

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що у середу Київ отримав від Європейського союзу 4,5 млрд. євро. Це перший транш із пакету загальним обсягом 50 млрд євро, схваленого на саміті Євросоюзу на початку року. 

За словами глави зовнішньополітичного відомства ЄС Жозепа Борреля, європейські кошти будуть використані для підтримки української економіки, а також для відновлення, реконструкції та модернізації України.

Міністр фінансів України Сергій Марченко заявив, що отримані кошти «допоможуть своєчасно та в повному обсязі профінансувати першочергові соціальні та гуманітарні видатки державного бюджету», йдеться у повідомленні на офіційному сайті українського Мінфіну.

Наступний транш у розмірі 1,5 млрд євро Україна може отримати вже у квітні за умови реалізації реформ та позитивної оцінки Єврокомісії, пише уряд.

Європейський союз виділив Україні 50 млрд євро у рамках програми Ukraine Facility, розрахованої до 2027 року. З цієї суми приблизно 28,3 млрд. євро буде направлено на підтримку українського бюджету.

Інвестиційний фонд складе близько 7 млрд. євро, а на технічну та адміністративну підтримку піде близько 4,8 млрд. грн.

Раніше повідомлялося, що без західної допомоги Україні доведеться друкувати гроші та затримувати зарплати.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2024-03-20