FT: союзники вимагають від Греції та Іспанії надати Україні системи ППО

patriot

Греція та Іспанія перебувають під сильним тиском з боку союзників з ЄС та НАТО, які вимагають надати Україні більше систем протиповітряної оборони, пише Financial Times із посиланням на джерела. 

Це питання зокрема обговорюється в понеділок на зустрічі міністрів закордонних справ та оборони ЄС у Люксембурзі.

Раніше Київ звернувся до західних союзників з наполегливим проханням про надання семи додаткових систем ППО, таких як американські Patriot або радянські С-300 на тлі посилення атак Росії на енергетичну інфраструктуру країни.

Поки що Німеччина оголосила про постачання однієї системи Patriot (вона прибуде до України найближчим часом) і закликала інші країни передати додаткові системи.

Лідери ЄС використали саміт у Брюсселі минулого тижня, щоб особисто закликати прем’єр-міністрів Іспанії та Греції передати частину своїх систем Україні, сказали співрозмовники FT.

“Ми всі знаємо, у кого вони є, ми всі знаємо, де вони знаходяться, і ми всі знаємо, кому вони дійсно потрібні”, – сказав один із джерел видання.

За словами офіційних осіб, на Польщу та Румунію, у яких також є Patriot, чиниться менший тиск, щоб вони розглянули питання про постачання Києву, враховуючи їхнє вразливе розташування.

Відповідаючи на запитання журналістів щодо можливості приєднання Польщі до ініціативи щодо надання Україні систем Patriot, прем’єр-міністр країни Дональд Туск сказав, що це неможливо, але «є інші види зброї, які допомагають захистити небо, і Польща буде активною в цьому», пише Reuters .

Раніше Пентагон заявив про нестачу в України артилерії та засобів ППО.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2024-04-22