Блінкен: США готові запровадити санкції проти Китаю за допомогу Росії

blinken

Держсекретар Ентоні Блінкен заявив про готовність США запровадити обмежувальні заходи щодо Китаю, якщо країна не припинить постачати до Росії товари подвійного призначення. Він зазначив, що ця тема обговорювалася на переговорах у Пекіні з головою КНР Сі Цзіньпіном та головою МЗС Ван І.

 «Під час сьогоднішніх дискусій я повторив наше серйозне занепокоєння з приводу поставок КНР компонентів, які підживлюють агресію Росії проти України. Ми повністю готові вживати заходів, якщо з китайської сторони не підуть дії», – заявив Блінкен на прес-конференції. Він нагадав, що США і раніше запроваджували санкції проти китайських компаній. Трансляція конференції велася на YouTube-каналі Держдепу США.

За словами американського держсекретаря, Китай є найбільшим постачальником верстатів та мікроелектроніки, а також інших товарів подвійного призначення, які Росія використовує для нарощування оборонно-промислового комплексу. Він вважає, що Китай не може прагнути добрих відносин із західними країнами, поки він продовжує надавати допомогу Росії.

Читайте также: Блінкен повідомив про помітні наслідки припинення допомоги Україні від США

Напередодні візиту Ентоні Блінкена до Китаю The Wall Street Journal опублікувала матеріал, у якому, зокрема, йшлося про те, що після початку російсько-українського військового конфлікту Китай став основним постачальником електронних схем, деталей літаків, машин і верстатів у РФ. Ключовими посередниками у комерційному експорті до Росії називалися китайські банки. Джерела видання стверджували, що США готуються запровадити проти них санкції.

МЗС КНР, коментуючи публікацію, заявило, що Китай має право здійснювати нормальну торговельно-економічну діяльність з іншими країнами на основі рівності та взаємної вигоди. На зустрічі з паном Блінкеном Ван І застеріг США від перетину червоних ліній щодо суверенітету Китаю та його безпеки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2024-04-26