Лікарі перерахували продукти, що викликають мігрень

Каву, шоколад, а також деякі види сирів провокують напади мігрені, попередили лікарі-неврологи Томас Берк та Даніель Вілхор. У розмові з HuffPost вони перерахували й інші продукти, здатні викликати сильний біль голови. 

За словами Берка, люди, у яких буває мігрень, мають гіперзбудливу нервову систему, яка легко реагує на зовнішні та внутрішні подразники, викликаючи напади сильного головного болю. При цьому у кожного пацієнта тригери різні, каже лікар: напад може початися через безсонну ніч, зміни гормонального фону або неправильну дієту.

Проте деякі провокуючі чинники трапляються частіше, ніж інші, зазначила Вілхор. За її словами, більшість пацієнтів з мігренню зазнають нападів після спиртного, особливо червоного вина. Невролог пояснила, що це відбувається через наявність у цьому напої тираміну – речовини, що утворюється у процесі бродіння чи гниття. Ця ж речовина також міститься у витриманих сортах сиру, таких як чеддер чи манчего, тому людям з мігренями потрібно уникати цього продукту, вважає Вілхор.

Також вважається, що напади може спровокувати шоколад, проте Вілхор наголосила, що наукових доказів цього немає. За її словами, деякі лікарі навіть вважають, що потяг до десерту попереджає напад, а не викликає його.

Ще один неоднозначний продукт, який може як спровокувати напад, так і полегшити його – це кофеїн. Берк розповів, що людям з мігренню він зазвичай рекомендує знизити добове споживання кави до однієї чашки на день, при цьому важливо пити напій одночасно. Лікар пояснив, що порушення звичних ритуалів також може спричинити головний біль.

Останнім продуктом, протипоказаним під час мігрені, фахівці назвали м’ясні делікатеси. Вілхор пояснила, що в них міститься багато солі та нітратів, які переробляються на оксид азоту, що впливає на кровотік.

“Зміни кровотоку пов’язані з мігренню, і оксид азоту сприяє цим змінам”, – сказала лікар.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2024-01-10