Як ступінь обсмаження кави впливає на смак

Кава — один із найпопулярніших напоїв, які щодня вживають жителі різних континентів. Культура її вживання змінюється від країни до країни, але справжні поціновувачі чудово розуміються не тільки на типах напою, а й на їхньому купажі та ступені обсмаження. Тим, хто просто хоче насолоджуватися улюбленим гарячим напоєм, до вподоби кава Lavazza, широка лінійка якої дає змогу задовольнити запити навіть найвибагливішого кавомана. Головним буде вибір правильної пропорції різних зерен і ступеня їхнього обсмаження.

Популярні типи обсмажування

Для більшості людей нормою вважається правильний вибір купажу, а також загального ступеня обсмаження. Усі знають, що зернова, мелена і розчинна кава створюється з сорту робуста, арабіка, ліберика або їх поєднання. Насправді ж у світі налічується понад 120 різновидів зерен, і кожен сорт має свої неповторні ароматичні та смакові особливості, але саме ці три мають найбільшу популярність.

Що стосується обсмажування, то тут зробити вибір на користь найкращого методу набагато складніше. Експерти образно поділили всі типи обсмажування на три види: світле, темне і середнє, але насправді кожен із них має набагато різноманітніший асортимент:

  1. Світле обсмажування. Сюди частіше за все відносять коричний і американський типи, які мають величезний попит серед любителів високої смакової кислотності напою і різкого смаку.
  2. Середнє обсмажування. Найчастіше нейтральна або усереднена за смаковими й ароматичними характеристиками кава, до якої відносять міське, повне міське і віденське обсмаження.
  3. Темне обсмажування. Цінителі повноти смаку і люди, які суворо стежать за вмістом кофеїну у своїх напоях, вибирають саме його. Найпопулярніші типи темного обсмаження: іспанське, італійське та французьке.

Окремо варто виділити крафтові типи обсмажування, які часто трапляються не тільки в ексклюзивних кав’ярнях, а й у низці популярних компаній-виробників з міжнародною мережею продажів. Підібрати для себе ідеальний ступінь обсмажування ви можете, обираючи зернову або мелену каву від Retromagaz, де представлені воістину унікальні варіанти.

Основні відмінності ступенів обсмаження

Підбір типу обсмаження зерен — досить складний і трудомісткий процес. По-перше, багато що залежить не від споживаних зерен, а від безпосереднього способу варіння напою. По-друге, на смакові якості можуть впливати грубість помелу і його свіжість.

Якщо не звертати увагу на тонкощі приготування напою, то потрібно розуміти, що головними факторами, які впливають на результат обсмажування, залишаються обладнання, що використовується, температура, глибина і тривалість обробки. Що темніше зерно, то менше оксидів і кофеїну міститиме напій, адже під час температурної обробки ці елементи просто руйнуються всередині зерна, даруючи повноту і глибину смаку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2024-01-26