Перекуси солодощами нівелювали користь здорового харчування

Команда фахівців із Королівського коледжу Лондона дійшла висновку, що приблизно чверть людей нівелює користь здорового харчування через нездорові перекушування. Результати роботи опубліковані в European Journal of Nutrition. 

У дослідженні взяли участь 854 особи, яких опитали про їхні звички харчування. Серед випробуваних 95 відсотків зізналися, що перекушують між основними прийомами їжі. У середньому добровольці робили по 2,28 перекушування на день: 47 відсотків людей з’їдали два перекушування на день і 29 відсотків вживали більше двох.

Близько 26 відсотків піддослідних заявили, що їли здорові основні страви та шкідливі закуски. Серед неякісних варіантів перекушування: продукти високого ступеня переробки та солодощі. Найпопулярнішими та калорійними закусками стали торти та пироги (14 відсотків), сухі сніданки (13 відсотків), морозиво (12 відсотків), пончики та тістечка (12 відсотків) та інші.

Аналіз показав, що перекушування в цілому зовсім не шкідливі для здоров’я, але тільки за умови, якщо вони включали високоякісні продукти, такі як горіхи і свіжі фрукти. Учасники, які дотримуються цього правила, з більшою ймовірністю мали здорову вагу порівняно з тими, хто взагалі не перекушує, або з тими, хто перекушує нездоровою їжею. Крім того, якісні перекушення покращили обмін речовин і знизили почуття голоду.

Навпаки, шкідливі перекушування погіршили показники здоров’я. Вони також були асоційовані з вищим індексом маси тіла (ІМТ), більшою масою вісцерального жиру та вищими концентраціями тригліцеридів. Всі ці показники пов’язані з такими захворюваннями як інсульт, серцево-судинні захворювання та ожиріння.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2023-09-16