Офтальмолог назвав корисні для зору продукти

Корисні для зору продукти назвала лікар-офтальмолог. За її словами, це овочі та фрукти оранжевого кольору, а також інші продукти, в яких є вітаміни, каротиноїди, мікроелементи, омега-3 та жирні кислоти. 

“Для очей корисні: риба, м’ясо, яйця, горіхи, бобові, цитрусові, зелень, овочі та фрукти помаранчевого кольору, оливки, оливкова олія та молочні продукти”, – повідомила фахівець.

Каротиноїди лютеїн і зеаксантин містяться в різних овочах і фруктах, особливо в зелених листових овочах (шпинат, броколі, петрушка, горошок, гарбуз, фісташки), а також в яєчних жовтках. Вони допомагають захищати сітківку очей від впливу ультрафіолетового випромінювання (від екранів телефонів та комп’ютерів, наприклад), продовжила медик.

За словами фахівця, омега-3 жирні кислоти у великій кількості містяться в жирній морській рибі, риб’ячому жирі, морепродуктах, насінні льону і чіа, в різних видах рослинних олій — лляному, рижовому, гірчичному, конопляному, ріпаковому, а також у шпинаті та в морських водоростей. Омега-3 налагоджує мікроциркуляцію сітківки ока та є структурним компонентом клітинних мембран сітківки.

Крім того, для здоров’я очей корисна середземноморська дієта. В її основі лежить підвищене споживання злаків, оливкової олії, фруктів, бобових та овочів, помірне споживання насичених жирів, помірне чи високе споживання курки та риби. Важливо враховувати низький вміст червоного м’яса в раціоні.

«Усі ці продукти підвищують харчову цінність щоденного раціону та допомагають нейтралізувати дефекти харчування, але не можуть вилікувати наявні захворювання очей. Тим не менш, можна отримати користь для очей від збалансованого харчування», — наголосила лікар, зазначивши, що на додаток до правильного харчування необхідні здоровий спосіб життя та регулярні фізичні навантаження.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2023-04-16