Вибух поїздів у тунелі БАМа кваліфіковано як теракт

Східне міжрегіональне слідче управління на транспорті порушило кримінальну справу про теракт (ч. 1 ст. 205 КК РФ) за фактом вибуху та займання поїзда в Північномуйському тунелі на Байкало-Амурській магістралі два дні тому, 29 листопада. Про це пише “Комерсант”, посилаючись на своє джерело. 

Напередодні українські ЗМІ, посилаючись на джерела у Службі безпеки України, писали, що за цим підривом стоїть СБУ. Співрозмовник «Української правда» звертав увагу на те, що тунель, що знаходиться в Бурятії, — «фактично єдиний серйозний шлях залізничного сполучення між Росією і Китаєм», який використовується в тому числі і для військових поставок.

«Російські залізниці» напередодні офіційно повідомляли, що 29 листопада о 22:18 за місцевим часом під час руху вантажного поїзда Північноморським тунелем сталося задимлення.

Машиністи помітили «задимлення однієї з цистерн із дизельним паливом», йшлося у повідомленні. Загалом у складі було понад 40 цистерн з паливом, зокрема авіаційним, стверджував телеграм-канал Baza.

Як розповів співрозмовник «Комерсанта», «попередньо встановлено, що спалах цистерни з паливом стало наслідком підриву невстановленого вибухового пристрою, який, ймовірно, під вагоном».

Джерело Української служби Бі-бі-сі у п’ятницю заявило, що в Бурятії «знов вибухнув потяг із паливом». Він стверджує, що новий склад «потрапив у пастку СБУ». Згідно з цією версією, вантажний поїзд об’їжджав Північномуйський тунель об’їзною колією, і при проїзді поїзда мостом нібито спрацювали «закладені в нього вибухові пристрої».

Російська влада не коментувала це твердження, як і офіційно не заявляла про порушення справи про теракт після вибуху цистерни в Північному тунелі.

Північномуйський тунель у Бурятії на БАМі було відкрито 2003 року і став альтернативою залізничної гілки, прокладеної через гірський перевал. Це найдовший залізничний тунель у Росії — понад 15 км.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2023-12-01