Ультраоброблена їжа: 30 видів шкоди

Ультраоброблені продукти викликають десятки різних проблем зі здоров’ям, причому як соматическим, так і психічним. Австралійські вчені нарахували 32 окремі захворювання, які викликає регулярне поїдання ультраобробленої їжі. 

Зрозуміло, що такий букет хвороб підвищує ризик передчасної смерті. Дослідники підрахували, що ризик серцево-судинної смерті споживачів такої їжі збільшується на 50%. Ризик розвитку діабету другого типу збільшується на 40%, а ризик отримати тривожний розлад – на 48–53%, залежно від типу. Якщо брати смерть від усіх причин, то ультраоброблені продукти підвищують ймовірність на 21%, а ризик ожиріння збільшується на 55%.

Але це у середньому. Чим частіше людина їсть цю псевдоїду, тим вищі всі ці ризики. До ультраобробленої їжі відносяться солодке газування, нескінченні снеки та чіпси, локшина швидкого приготування, хрусткі пластівці та інші готові до вживання страви.

Ця псевдоїда піддається багаторазовій обробці: вона не повинна псуватися, повинна бути технологічно дешевою і задовольняти найпростіші смаки. Тому в ній безліч добавок – емульгаторів, консервантів, підсилювачів смаку та штучних ароматів та барвників. Крім того, в ній дуже багато цукру, жирів, причому гідрогенізованих, солі тощо.

Австралійські вчені підкреслюють, що шкода псевдоїди полягає не тільки в наборі інгредієнтів, а й у технології приготування, що впливає на процеси травлення і перекручує відчуття ситості.

У країнах багатих на ультраоброблену їжу може займати більше половини раціону середньої людини, до цього показника підтягуються поступово і в бідніших країнах. Найгірше те, що доступність та різноманітність псевдоїди швидко збільшується у всьому світі.

Додатково вчені критикують маркетингові стратегії транснаціональних корпорацій, що випускають псевдоїду. Вона рекламується як щось абсолютно нешкідливе, як спосіб швидкого вгамування голоду, вона виглядає привабливо через яскраву упаковку. Ще погано, що псевдоїжа формує в дітей віком невірне ставлення до харчування, що погіршує загальний стан здоров’я у популяції.

Раніше повідомлялося, що часте вживання ультраоброблених харчових продуктів – причина 10 відсотків передчасних смертей.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2024-03-07