Кардіолог попередив про небезпечне безсимптомне захворювання

insult_infarkt

Відсутність лікування артеріальної гіпертонії — підвищеного артеріального тиску — може призвести до найтяжчих наслідків, аж до смерті, розповів лікар-кардіолог Юрій Конєв. Фахівець наголосив, що небезпека такого стану полягає в найчастіше відсутності у нього будь-яких симптомів. 

«Раніше було проблемою перевірити тиск, це можна було зробити тільки у лікаря, а зараз кожен може зробити це вдома, тим більше практично кожна людина старшого покоління будинку має тонометр. Гіпертонія дуже часто протікає безсимптомно, особливо у зрілі роки, у жінок дуже небезпечний клімактеричний період, і для чоловіків гіпертонія також небезпечна, а у нас чоловіки йдуть до лікаря за два дні до смерті», — сказав він.

Наслідки невилікуваної гіпертонії найнеприємніші: можна померти та залишитися інвалідом, можна втратити весь інтерес до життя

Більше того, гіпертонія може сигналізувати про низку інших захворювань, тому спостереження лікаря при підвищеному тиску є обов’язковим, додав лікар.

Лікар також зауважив, що сучасна медицина має у своєму розпорядженні всі доступні ресурси для лікування гіпертонії. За словами Конєва, майже немає випадків, коли гіпертонічне становище не можна купірувати. Він додав, що лікування гіпертонії «немає вихідних», і цим станом треба займатися постійно.

Кардіолог звернув увагу і на те, що людину повинні насторожити такі симптоми, як біль у серці та головний біль стискаючого характеру: у такому разі, як пояснив лікар, обов’язково потрібно відвідати кардіолога.

«Все залежить від віку, важливо встановити вікові рамки. Якщо вам до 30 років і болі в серці мають колючий характер, то, швидше за все, це не пов’язано з серцем, а якщо вам 50 років і болі носять стискаючий характер, то це, швидше за все, серцеве», — наголосив він.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2023-07-21